4/10/2008

Mediterrán füge golyók


  • 2 dl víz
  • 2 bögre cukor
  • 250 gr darált keksz
  • 250 gr vaj
  • 200 gr mogyoró/mandula
  • 100 gr csoki
  • 300 gr szárított füge
  • 100 gr egész dióbél
  • 100 gr kókusz

A fügét 1 órára vízbe áztatod.Lecsepegteted őket, a szárukat leveszed, és mindegyik közepébe két fél diót nyomsz. Egy nagyobb lábasba beleöntöd a vizet, hozzáadod a cukrot és a vajat, felforralod, majd leveszed a lángot, és kis lángon tovább főzöd kb 10 percig. Ekkor gyorsan belekevered a csokit hogy elolvadjon. Hagyod picit hűlni. A cukros szirupba belekevered a darált mogyorót, a darált kekszet, és jól összekevered. Veszel egy adagnyit a masszából, kinyújtod 0,5 cm vastagságúra, és bevonod vele a fügét, úgy, hogy golyókat kapj, majd még melegen megforgatod őket a kókuszban. Ezt addig ismételed, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A golyók ahogy hűlnek, úgy fognak megszáradni. Ekkor vágd őket félbe, és máris kész!

P.S. Baráti beszélgetésekhez. Gyönyörűen néznek ki, és finomak is! Természetesen a csoki akár el is hagyható, ekkor világosabb színű golyókat kapunk. Én a fügét szeretem a legjobban, de ha valaki jobban szereti a datolyát, nyugodtan lecserélheti a fügét magozott datolyára!A füge golyók le is fagyaszthatók, kiolvasztva is ugyanolyan ízűek, mint előtte:)

Nincsenek megjegyzések: