3/12/2013

Bazsalikomos paradicsom leves

Aki ismer, az tudja, hogy a paradicsom leves a kedvenc levesem. Imádom mindenféle formában. Anyu ha kedvezni akar nekem, akkor házi csipedettel készíti, és belefőz mindenféle zöldséget, amitől nagyon jó lesz az íze. Én is sokféleképp szoktam készíteni, de valahogy ez a változat az egyik kedvencünk.  Kicsit mediterrán ízvilágú, meg van pakolva reeeeeeeengeteg friss zöldséggel, ettől lesz annyira finom. Ja, és nálunk szigorúan cukor nélkül készül, bazsalikommal.

Kell hozzá:

  • pici olívaolaj
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 vöröshagyma
  • fél közepes zeller
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 400 gr-os hámozott paradicsom konzerv (friss paradicsom hiányában - nálam ez mindig Mutti)
  • 1 kis dobozos Baron sűrített paradicsom konzerv
  •  5-6 bögre zöldség alapleves (kockából is jó, olyan bő 1,2 l, ha hígabbra szeretitek, mehet picivel több is)
  • bors
  • bazsalikom
  • díszítéshez bazsalikom/reszelt parmezán

Egy lábasba öntsd 2-3 löttyintésnyi olívaolajat. A vöröshagymát vágd kockára, a sárgarépát, petrezselymet, zellert tisztítsd meg és vágd karikára/kockára. A fokhagyma gerezdeket szeleteld fel. Az összes zöldséget öntsd a lábasba, és pirítsd időnként megkeverve olyan 10-15 percig. Öntsd fel a zöldséglevessel, add hozzá a hámozott paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, és alacsony lángon rotyogtasd még egy tíz percig. Fűszerezd ízlés szerint friss apróra vágott bazsalikommal, sóval, borssal. Botmixerrel pürésítsd az egészet és friss bazsalikommal vagy reszelt parmezánnal megszórva tálald.

Nincsenek megjegyzések: