4/26/2013

Nutellás muffin

Markonak most volt a névnapja, ilyenkor mindig viszünk be az oviba egy kis enni- és innivalót a gyerkőcöknek. Azért esett a választásom erre a Nutellás muffinra (ami egyébként Nigella eredetijében dzsemmel van töltve), mert: 
  • nincs olyan gyerek, aki ne szeretné a Nutellát:)))
  • finom a tésztája és extra gyorsan elkészíthető
  • praktikusan szállítható
  • nem kell a szeleteléssel bajlódni,már eleve cuki kis mini muffinokat lehet sütni


A gyerekek számára való tekintettel dupla adag tésztát készítettem, és így is adtam meg az adagokat. Az eredeti úgy rémlik, eperdzsemmel készül,  de mindenki variálja a tölteléket kedve és ízlése szerint:) Mutatom, hogy készül:

  • 2,5 dl tej
  • 1,7 dl olaj
  • 2 nagy tojás
  • vanília aroma
  • 200 gr cukor
  • 400 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • Nutella
  • opcionálisan porcukor a tetejére

A tejet, olajat és a tojásokat keverd össze, add hozzá a vanília aromát és a cukrot, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Keverd jól össze (nem kell túl sokáig). A papír kosárkákba tegyél kb. 1-1 ek-nyit a tésztából, mindegyik közepébe tegyél 1-1 kiskanálnyi Nutellát, majd a Nutellára tegyél a tésztából úgy, hogy befedje a tölteléket. 190 C-ra előmelegített sütőben süsd aranybarnára nagyjából 15-20 perc alatt. Aki szereti, a tetejét megszórhatja porcukorral.

4/25/2013

Medvehagymás cukkinis penne sajtszószban

  • 1 nagy csokor újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • pici olívaolaj
  • 2 cukkini
  • 3 háromszög sajt (pl. Medve)
  • bő 1 dl tej
  • fél csokor medvehagyma
  • trapista sajt ízlés szerint
  • ételízesítő
  • bors
  • origánó
  • 300 gr penne (durum)
  • tálaláshoz reszelt parmezán

A tésztát tedd fel főni lobogó sós vízbe. Az újhagymát és az áttört fokhagymát pici olívaolajon pirítsd meg, add hozzá a karikákra vágott cukkinit, és pirítsd tovább, amíg a cukkini szép aranybarnás színt nem kap (esetleg önthetsz alá egy pici vizet, ha nagyon pirulna). Szórd meg sóval, borssal, pici ételízesítővel és oregánóval, dobd rá a háromszög sajtot, öntsd fel a tejjel, szórd bele az apróra vágott medvehagymát, és forrald össze. Reszelj bele a legvégén trapista sajtot ízlés szerinti mennyiségben hogy jó sűrű legyen a mártás, majd a sajtszószos cukkinis mártást forgasd össze a leszűrt pennével. Szórd meg reszelt parmezánnal, és már tálalhatod is:) 

4/20/2013

Horváth Ilona túrógombóca

Volt itthon fél kg túróm, amit záros határidőn belül el kellett használnom. Eszembe jutott a jó öreg túrógombóc, na és a szintén jó öreg Horváth Ilona szakácskönyvem, és már tudtam is, mit fogok készíteni. Na, ez aztán olyan egyszerű, hogy egyszerűbb nem is lehetne. 2 perc alatt összeállítod, bevágod a hűtőbe pár órára, 5 perc alatt kifőzöd "oszt helló". Ha gyerekszakácskönyvet állítanék össze, ez biztos belekerülne, mert szerintem egy 7 éves is simán el tudná készíteni.Na szóval így néz ki a recept, ha valaki nem ismerné:

Gombócokhoz:
  • 0,5 kg túró
  • 4 tojás
  • 2 dl gríz (búzadara)
És még:
  • 100 gr zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
Öntethez:
  • meleg tejföl (én vaníliás cukorral és pici fahéjjal szoktam ízesíteni)
  • esetleg áfonyalekvár/gyümölcsöntet

A túrót összetöröd, hozzáadod az enyhén felvert tojásokat és a grízt, majd jól összedolgozod az egészet. Letakarod alufóliával a tálat, és bevágod a hűtőbe, hogy a gríz megpuhuljon és magába szívja a nedvességet. (H.I. fél napot ír erre a műveletre, én 3 órát hagytam a hűtőben, és ez tökéletesen elégnek bizonyult, gondolom, akkor se lett volna baj, ha tovább hagyom.). Az olajat melegítsd fel egy kisebb edényben, add hozzá a zsemlemorzsát és pirítsd meg egy picit. Közben forralj vizet, adj hozzá egy pici sót. Az előkészített masszából formálj gombócokat (én gombóconként 1 ek-nyit vettem a masszából), és lobogó sós vízben főzd meg őket. Ha a gombócok már feljöttek a víz felszínére, leszűröd, és beleforgatod a pirított zsemlemorzsába. A langyos tejfölbe keverj ízlés szerint vaníliás cukrot és egy pici fahéjat, ezzel leöntve tálald a gombócokat.

P.S Na ugye hogy mennyire egyszerű? Áfonyalekvárral is nagyon finom (az áfonyalekvárt felhígítod pici vízzel, és kevergetve felmelegíted alacsony lángon), vagy pedig gyümölcsöntettel pl. eperöntet, vagy málnaöntet:)Mmmmm.

Zöld rizottó

Most már végérvényesen és visszavonhatatlanul itt a tavasz. Érzem a levegőben, a csontjaimban. És most már mindent meg lehet pakolni friss zöldségekkel!Annyira hiányzott már!

  • pici olívaolaj
  • 1 nagy csokor zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre zöldségleves
  • egy jó nagy csokor mángold (kb. 15 szép szál)
    apróra vágott petrezselyem és snidling
  • tálaláshoz reszelt parmezán

Forrósítsd fel az olívaolajat, dobd rá a felkarikázott zöldhagymát, és a zúzott fokhagyma gerezdeket, pirítsd pár percig. Add hozzá a rizst, azzal is pirítsd, csak épp hogy a rizsszemeket bevonja egy picit az olívaolaj. Öntsd fel a forró zöldséglevessel, és lefedve hagyd főni, ahogy egy szimpla rizsnél is tennéd. (Nálam ez alacsony lángon kb. 10-15 perc). A mángold vastag szárát vágd ki és szeleteld vékony csíkokra. A főzés vége előtt 5 perccel add hozzá a rizshez az apróra vágott petrezselyemmel és snidlinggel együtt. 5 perc után húzd le a tűzről, és lefedve hagyd állni, hogy a rizs magába szívja az összes levet. Pofon egyszerű és csupa tavasz köret!

4/12/2013

Banános torta

Tortalap:
  • 7 tojásfehérje
  • 7 ek porcukor
  • 7 ek liszt
  • 2 marék darabolt dió
Krémhez:
  • 7 tojássárgája
  • 7 ek cukor
  • 5 ek keményítő
  • 7,5 dl tej
  • 100 gr vaj
  • 4 banán
És még:
  • baracklekvár/Nutella
  • 3 zacskó tejszínhabpor

Krém:
Először a krémet készítsd el: ehhez forralj fel 6 dl tejet a cukorral. A maradék 1,5 dl tejben keverd el a keményítőt és a tojások sárgáját, és add a forró tejhez. Alacsony lángon kevergetve főzd jó sűrűre (akkor jó, ha olyan puding sűrűségű, és meglátszik a habverő nyoma:)). 

Tortalap:
Amíg a krém hűl, készíts el a tortalapot. Ehhez a tojások fehérjéből verj kemény habot, majd kanalanként add hozzá a porcukrot. A lisztet és a darabolt diót kanállal forgasd bele, hogy ne törjön össze a hab. Simítsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200C-ra előmelegített tepsiben olyan 15 percig. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarnára pirul. 

Utolsó lépések:
A kihűlt tortalapot kend meg jó sűrű, házi baracklekvárral, vagy Nutellával, amihez épp kedved van. A vajat habosítsd fel, és kanalanként keverd hozzá a kihűlt krémet. Add hozzá a karikára vágott banánt és forgasd össze. Kend rá a tortára, majd az egészet vond be a felvert tejszínhabbal. Ennyi:)

Spenótos gombás penne

  • pici olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 gr csiperke gomba
  • 450 gr fagyasztott leveles spenót (ha van, frissből is lehet:))
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • origano
  • bazsalikom
  • bors
  • vegeta
  • 2-3 dl tejszín
  • 500 gr penne tészta
  • reszelt parmezán a tetejére

Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, dobd rá a felkockázott vöröshagymát, dinszteld üvegesre. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát, és párold, amíg el nem fő a leve. Add hozzá a leveles spenótot, sózd, borsozd, keverd bele az áttört fokhagymát, ízlés szerint adj hozzá origanot, és bazsalikomot, ha kell, esetleg egy kis ételízesítőt. Öntsd fel a tejszínnel és főzd krémesre. Kifőtt penne tésztával tálald, a tetejét pedig szórd meg reszelt parmezánnal.

Főzött krém tortákhoz

  • 7,5 dl tej
  • 7 ek cukor
  • vanília aroma / vanília rúd kikapargatott belseje (opcionális)
  • 5 ek étkezési keményítő
  • 7 tojássárgája
  • 100 gr vaj

6 dl tejet forralj fel a cukorral. (Add hozzá a vanília kikapargatott magjait, ha használod). A maradék 1,5 dl tejben keverd el az étkezési keményítőt és a tojások sárgáját. A tejet vedd le a tűzről, keverd hozzá a tojássárgás masszát, tedd vissza és alacsony lángon, állandóan kevergetve főzd puding sűrűségűre. Akkor jó, ha megmarad a habverő nyoma. Takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön. A vajat habosítsd fel, és kanalanként keverd hozzá a kihűlt főzött krémet. Ennyi:) Használható gyümölcstortákhoz, palacsinta töltelékként, réteges pohárkrémekhez gyümölccsel és babapiskótával stb.

4/08/2013

Egészséges magos kenyér

Kovászhoz:
  • 1 kk cukor
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kocka élesztő
Tésztához:
  • 300 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 300 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 gr finomliszt
  • 2 csapott ek só
  • 4 dl langyos víz
  • 80 ml olaj
És még:
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek napraforgómag

A langyos vízben oldd fel a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Keverd össze és hagyd felfutni. Egy nagyobb tálban keverd össze a három féle lisztet a sóval és a magokkal, add hozzá az olajat és a 4 dl langyos vizet, majd a felfutott élesztőt. Dolgozd ki a tésztát, takard le az edényt egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni egy órácskát. Gyúrd át, formálj a tésztából kenyeret (egy nagyobbat vagy két kisebbet), tedd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyd még kb. fél órát kelni latakarva. Vagdosd picit be a tetejét, és süsd meg 180 C-ra előmelegített sütőben nagyjából 35-40 perc alatt.