6/28/2014

Brokkoli és karfiol besamelmártásban sütve





  • 450 gr brokkoli (tisztán mérve)
  • 450 gr karfiol (tisztán mérve)
  • 100 gr olívabogyó
  • 2 ek vaj
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • szójaszósz/worchestershire szósz
  • tökmag olyan jó két maroknyi
  • reszelt sajt ízlés szerint (trappista/füstölt/parmezán - minddel nagyon finom)

A brokkoli és karfiol rózsákat zöldségpárolóban párold roppanósra, pár perc alatt -túlfőzni tilos:). Aztán rendezgesd el őket egy szép kis tűzálló tálban, locsold meg egy kis szójaszósszal (vagy worchestershire szósszal), forgasd össze, majd szórd rá az olajbogyót (ha nem szeretitek, ezt el is hagyhatjátok).

Zöldségek szójaszósszal összeforgatva
 Közben a sütőt melegítsd elő 200 C-ra, egy kisebb lábasban pedig olvaszd fel a vajat. Add hozzá az étkezési keményítőt és pár perc alatt kevergetve pirítsd meg. Öntsd fel a tejjel, és kevergetve főzd, amíg szépen be nem sűrűsödik. Adj hozzá sót, frissen őrölt borsot és szerecsendiót ízlés szerint.Na akkor most jönnek a végső lépések: besamel szép egyenletesen a zöldségre, erre a tökmag, erre a reszelt sajt, és mehet be a sütőbe grill funkcióra amíg szép aranybarna színt nem kap:)

Rajta a besamelmártás

Jó bőven megszórva tökmaggal

És persze reszelt sajttal:)
Wow, na ezt nézzétek!:)))

P.S: Ha valaki nem szereti a brokkoli karfiol kombinációt, más zöldséggel is elkészíthető nyugodtan, akár kész zöldségkeverékkel is (bár a friss az mindig jobb). A besamelbe ízlés szerint lehet tenni 1 ek mustárt is, azzal is isteni.

Nincsenek megjegyzések: